Epic Space Battle

Epic Space Battle

fredag 24. april 2015

Never tell me the odds! - matematikken bak Focus og Target Lock

Diagram 1
Hvor bra er Focus? Hvor bra er Target Lock? Og hva med andre Actions? Hvilken Action man skal velge er en viktig del av X-Wing, men det er ikke alltid like greit å vite hva som lønner seg. Her følger en gjesteartikkel fra Are Riksaasen om litt av matematikken i X-Wing. Are vant Outland Open i januar 2015 og har vært arrangør av X-Wing-turneringene på Arcon 2014 og mini-Arcon 2015. Han er en stødig X-Wing-spiller og godt kjent i miniatyrspillmiljøet på Østlandet. Foruten X-Wing spiller han også en god del Warhammer 40,000 og Flames of War.


Diagram 2
Jeg har regnet ut sannsynligheten for å få Hit/Crit eller Evade i Star Wars X-Wing Miniatures og illustrert det i diagrammene du kan lese til høyre.

De to første diagrammene viser sjansen for å få et visst antall treff, enten uten target lock eller focus token, eller med focus, eller med target lock, eller med begge deler. Som man ser øker sjansen for å treffe drastisk straks man kan kaste om bom og gjøre 'Focus' til 'Hit'.

Diagram 3 er tilsvarende for Evade, uten og deretter med Focus.

Diagram 3
Diagram 4, 5 og 6 er kumulative odds. Kumulative odds betyr sjansen for å minst så mange suksesser (Evade eller Hit/Crit) med en gitt mengde terninger. For eksempel, hvis man kaster 4 terninger og har Target Lock og Focus så er sjansen for å få 4 Hits ~77% og man er nesten garantert å få minst 3 Hits ~98%). Sjansen for å få 2 eller færre treff er 100% - sjansen for 3 eller flere hits = 100% - 97,85% ~= 2%.

Til gjengjeld, flyr man et skip med 3 i Agility, som man skulle tro var bra, så er sjansen for 0 evade ~24% og 1 Evade ~44%. Sjansen for 1 eller 0 Evade blir da ~68%.

Skyter man med 4 terninger med Target Lock og Focus mot for eksempel en Tie Fighter eller Tie
Diagram 4
Interceptor som ikke har Focus eller ekstra terninger er det gode odds for å ødelegge den - 4 hits (~77%) ødelegger uansett om den får 0 eller 1 Evade (kumulativ sjanse ~68%) mens 3 hits (~21%) vil bare ødelegge skipet om det får 0 Evade (~24%). Totalt er sjansen for å ødelegge en Tie Fighter eller tilsvarende på ett skudd med 4 terninger med Target Lock og Focus (77%*68% + 21%*24%) = ~57%.

Diagram 5

Dette gjør skip som "Dødens Smultring" (YT-2400 med Outrider Title og Heavy Laser Cannon) så dødelige - vanskelige å gjemme seg for og de kan skyte på hvem som helst som er på medium eller long range. Tilsvarende er alle skip med 3 angrepsterninger dødelige for pingleskip på kloss hold gitt at de er i stand til å legge både focus og target lock. "Push the Limit" hjelper her, men har ikke skipet Target Lock må man oppgradere det med "Targeting Computer" før man kan gjøre begge deler effektivt. 

Har man plass til Crew kan man benytte Kyle Katarn som gir deg Focus hver gang man blir kvitt stress og har man plass til System Upgrade kan man bruke Fire Control System til å legge en Target Lock på noen til senere bruk når man skyter på dem.

I tillegg har vi andre kort som gir Target Lock-lignende effekt, som for eksempel Predator og Lone Wolf. 

Diagram 6
Denne artikkelen har ikke tatt for seg disse kortene, heller ikke Auto Thrusters sin mulighet til å gjøre om et blankt resultat til en Evade i noen tilfeller.

Takk, Are! Her var det mange tall og utregninger å ta inn over seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar